ventilatie
Wij verkopen geen lucht, wel onderdelen. 🙂

Ventilatie en Airco

Samen met u bekijken we wat mogelijk is. Aarzel niet om een vrijblijvende offerte aan te vragen. 

Waarom ventileren?

In oude woningen kwam er verse lucht binnen langs kieren en spleten. Vandaag zijn woningen echter goed geïsoleerd, waardoor u een degelijk ventilatiesysteem nodig heeft.

Ventilatie zorgt voor een gezonde toevoer van verse zuurstof. Zo vermijdt u geurhinder, problemen met huisstofmijt en schimmels in uw woning of kantoorgebouw. Het volstaat niet om soms uw huis te verluchten door uw ramen of deuren open te zetten. Een goede ventilatie ververst namelijk voortdurend de binnenlucht.

Wat doet een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem brengt verse lucht langs droge ruimten – bijvoorbeeld een slaapkamer of bureau – in de woning. Daarna laat het de verse lucht naar natte ruimten doorstromen. Denk maar aan uw badkamer, keuken of wasplaats. Tenslotte voert het de vervuilde lucht af zonder dat er grote energieverliezen optreden.

Welke ventilatiesystemen zijn er?

De volgende vier ventilatiesystemen vindt u terug in woningen:

Systeem A

Dit systeem is het meest eenvoudige, maar is eigenlijk niet langer gangbaar. Het zorgt voor een natuurlijke toe- en afvoer van verse lucht. Bij veel wind heeft het daarom grote warmteverliezen tot gevolg. Ook is de koude aan de ramen merkbaar.

Systeem B

De aanvoer van verse lucht gebeurt mechanisch, de afvoer natuurlijk. Verse lucht wordt via een elektrische ventilator in de woning gebracht. Via verticale afvoerkanalen gaat de vervuilde lucht weer naar buiten. In de praktijk ziet u deze vorm van ventilatie echter zelden terug.

Systeem C

Hier gebeurt het omgekeerde als bij ventilatiesysteem B. De toevoer van verse lucht loopt namelijk via natuurlijke roosters in vensters of muren. Elektrische ventilatoren zorgen dan weer voor een mechanische afvoer van vervuilde lucht. Dit systeem behaalt in alle weersomstandigheden degelijke normen.

Systeem D

Wanneer u de twee voorgaande systemen samenvoegt, krijgt u systeem D. Zowel de aan- als afvoer gebeurt immers met elektrische ventilatoren. Het systeem haalt bovendien de warmte uit de afvoerende lucht, waarna die warmte de aanvoerende verse lucht opwarmt.

Wat zegt de wet over ventilatie?

Iedere woning hoort over een ventilatiesysteem te beschikken dat 3,6 m³ lucht per uur, per vierkante meter vloeroppervlakte kan aan- en afvoeren.

Welke airo-systemen zijn er?

1. Split-systeem. een split-airco is het meest voorkomende aircosysteem en bestaat uit een binnen- en buitenunit.

2 Multisplit systeem. Met een multisplit-airco is het mogelijk om met één buitenunit meerdere kamers te koelen of verwarmen.

3. Mobiele airco.

Welk airco-systeem is voor mij van toepassing??

Wat je eerst dient af te vragen is wat wens ik met de airco te doen? Moet deze enkel koelen of moet deze koelen en verwarmen? Kies je voor een airco met verwarming, dan dien je te kijken naar een warmtepomp-airco. Het voordeel van een warmtepomp-airco is dat de investering die een stuk hoger is dan een standaard airco, zichzelf na een aantal jaren terugverdient omdat het een zeer milieuvriendelijke manier van koelen en verwarmen is. Je bespaart jaarlijks op je energiefactuur. 

Als je twijfelt tussen een vaste airco of een mobiele airco kopen dan is het antwoord vrij simpel: Koop enkel een mobiele airco als je maximum twee weken per jaar één ruimte wenst te koelen. Mobiele airco’s zijn namelijk ontworpen om noodgevallen op te vangen. Het voordeel van een mobiele airco is de snelheid van installatie en de prijs.

Nog niet overtuigd?

Bekijk hier enkele realisaties